Whatsapp ons 06 38 73 03 50 irma@infraroodscreening.com
Waarom voor je 40ste een mammogram?

De Pil.
Vrouwen die de pil slikken, hebben een verhoogd risico van 24% op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken.

Voor vrouwen die 1-4 jaar geleden zijn gestopt met de pil is er een verhoogd risico van 16%.
Vrouwen die 5-9 jaar geleden zijn gestopt met de pil, hebben een verhoogd risico van 7%.
Voor vrouwen die al langer dan tien jaar geen anticonceptiepil meer slikken is er geen verhoogd risico meer.

 De duur van het gebruik van de anticonceptiepil, de dosis en de samenstelling hebben geen effect op het risico. Vrouwen die vóór de leeftijd van 20 jaar beginnen met het slikken van de pil hebben een wat hogere kans op het krijgen van borstkanker gedurende het gebruik van de pil. Het absolute risico van borstkanker is echter laag in deze leeftijdsgroep (Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, 1996).

Als deze en andere cijfers al zo lang bekend zijn, vraag je je toch af hoe het komt dat nog steeds zoveel vrouwen de pil slikken. Het antwoord laat zich makkelijk raden, het is gemakkelijk in het gebruik. Daarnaast schrijft de huisarts, die een vertrouwensband heeft met de cliënt, met het grootste gemak de pillen voor.

Ik sprak in 2014 met Dr. Hans Moolenburgh sr. over de pil en vroeg hem: ‘Heeft u in uw praktijk relaties gezien tussen het gebruik van de pil en kanker’?

Dr. Moolenburgh: ‘Nee, want dat is alleen statistisch te bepalen. Maar het viel op dat langzaam maar zeker de mammacarcinomen meer voorkwamen (in 50 jaar tijd van 1 op de 35 naar 1 op de 9 én zich verplaatsten naar veel jongere vrouwen, mijn jongste patiënt was 22 jaar). En dat terwijl ze vroeger bijna alleen ná de overgang voorkwamen. Bovendien nam het aantal gevallen met cervix carcinoom (baarmoederhalskanker) en de precancereuze afwijkingen aan de cervix toe.

‘Is de prikpil en een spiraal met hormonen eigenlijk hetzelfde? Of wat zijn de verschillen’?

Dr. Moolenburgh: ’Het lijkt mij zo:

  • Prikpil (direct in de bloedbaan) is het sterkste.
  • Slikpil is iets minder sterk, het lichaam kan iets meer weerstand bieden.
  • Een spiraal met hormonen zijn het zwakste.

 

Maar al deze middelen zijn niet gewenst’.

Wat is infraroodscreening?

 

Met zeer gevoelige infraroodcamera’s en speciale screening software, worden minieme temperatuurverschillen aan de huidoppervlakte zichtbaar gemaakt. Door de relatie met onderliggende organen en systemen kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden vastgesteld.

Is er stralingsgevaar?

Nee, infraroodscreening detecteert lichaamswarmte en gebruikt geen gevaarlijke straling.

Is dit borstkanker onderzoek ?

Nee. Goed beschouwd zijn thermografie én mammografie beiden geen echte kankeronderzoeken. Wanneer er verdachte plekjes gezien worden bij mammografie, of een hoog niveau van zorg bij thermografie, word je sowieso doorverwezen voor verder onderzoek. Pas wanneer er een punctie of een biopt wordt genomen, is met zekerheid te zeggen of het kanker betreft. 

Medische thermografie laat fysiologische veranderingen zien, die vooraf gaan aan anatomische veranderingen. Een eventuele tumor is al een anatomische verandering, met thermografie zien wij het proces wat aan het ontstaan van een tumor voorafgaat. Daarom werkt medische thermografie juist zo goed preventief! Als uit de beoordeling blijkt dat er redenen zijn voor verder onderzoek, verwijzen wij altijd door naar de (huis)arts.

Wat is het verschil tussen mammografie en infraroodscreening?

Medische thermografie is meeromvattend. Medische thermografie geeft al in een vroeg stadium indicaties van fysiologische veranderingen in het lichaam aan. Fysiologische veranderingen gaan vooraf aan anatomische veranderingen waardoor het ook een zeer waardevolle bijdrage is aan preventie. Mammografie is een beeldvormende techniek die heel duidelijk anatomische veranderingen in beeld kan brengen. Als er veranderingen bij mammografie zichtbaar zijn is dit al in een laat stadium van de ziekte. Medische thermografie kijkt naar de fysiologische processen zoals ontstekingen. Die zijn eerder zichtbaar dan anatomische veranderingen.

Wat betekent het om preventief aan je (borst)gezondheid te werken?

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Is het niet zo dat ieder van ons wel eens een kwaaltje heeft, iets waar je niet meteen mee naar de dokter loopt? Iets waarvan je weet dat als je eens een flinke wandeling maakt je daarmee al een stuk beter in je vel komt te zitten. Dat is waar preventieve gezondheidszorg over gaat. “Er is wat werk aan de winkel” zeg ik ook wel eens tegen de cliënten die ik na een infraroodscreening in een belafspraak spreek.

Wacht niet totdat er klachten zijn. Wat ik bedoel is wacht niet totdat de dokter aan het roer komt te staan van je gezondheid. De dokter heeft namelijk geleerd om ziektes te behandelen. In alle artsenopleidingen en in alle medische literatuur gaat het over het behandelen van de ziekte. Welk traject voorafgaat aan die ziekte komt bij artsen niet aan bod. Artsen zijn dus niet opgeleid om je preventief te helpen gezond te blijven. Zeker zijn er tegenwoordig steeds meer artsen die je aanwijzingen geven voor een verbetering van kwaliteit van leven als je contact opneemt met de fysiotherapeut, podoloog, diëtist en noem maar op. Maar dan zijn de klachten al ontstaan. Wat doe je als je weet dat je klachten hier niet mee opgelost zijn?

Wanneer ben je gezond en wanneer ben je ziek? Als we dat zetten op een schaal van 1 tot 10, en we noemen gezond 1 en ziek zijn 10. Dan hebben we te maken met de getallen 2 t/m 9 die de verschillende gradaties aangeven waarin een lichaam in mindere of meerdere mate met klachten belast is.

Dr. Hans Heinrich Reckeweg geeft een helder overzicht van hoe in het lichaam in zes fasen een ziekte ontstaat. Zie onderstaande tabel.

tabel

Even terug naar wat preventieve gezondheidszorg nu eigenlijk is. Hoe weet je in welke fase je verkeert en wat je kunt doen? Ik ben altijd benieuwd geweest naar wat er vooraf gaat aan een ziek lichaam. Hoe kan van de een op de andere dag iemand ziek zijn geworden? Kan een gezonde borst kanker ontwikkelen? Mij lijkt dat praktisch gezien onmogelijk. Hoe weet een vrouw dat haar borstgezondheid gevaar loopt? De uitslagen van mammogrammen zijn ofwel ‘alles is goed’ of ‘terugkomen, er is iets gevonden’. Wanneer we kijken naar het schema van Dr. Reckeweg dan zouden we kunnen stellen dat een mammogram in fase 4 iets zal kunnen zien, als we pech hebben nog later.

Kan infraroodscreening ons inzicht geven in een eerdere fase?

Ja. Infraroodscreening, oftewel medische thermografie, kijkt namelijk naar de fysiologische processen van het lichaam. Dat wil zeggen dat we met infraroodscreening in staat zijn om de reactie van het lichaam te zien op wat er zich afspeelt in ‘real time’. En dus kijken we met infraroodscreening naar fase 1 en 2. Het is dan natuurlijk aan de cliënt zelf om te beslissen welke hulp hij of zij inschakelt. Is een boswandeling genoeg of is er misschien meer werk aan de winkel?

Fibrose-achtige borsten zijn niet ziek, maar wat dan wel…..?

Fibrocystische borsten zijn borsten waarbij je knobbels en hobbels voelt, waarbij de borsten ook pijnlijk of gevoelig kunnen zijn. Vrijwel alle vrouwen hebben een bepaalde knobbeligheid in hun borsten tegen de tijd dat ze in de dertig of veertig zijn, en honderden menstruaties hebben gehad. Tijdens elke menstruatie zet het borstweefsel uit en krimpt het weer, waardoor er wel eens vocht en afvalstoffen achterblijven die aanvoelen als knobbels. Soms worden de borsten op verschillende plaatsen gevoelig. In de periode voorafgaand aan de menstruatie kan de gevoeligheid erger worden, en het aantal knobbels kan toenemen omdat cysten de neiging hebben zich rond deze tijd te vormen. Soms hebben vrouwen hier zo veel last van dat in de borst er zelfs cystes (zakjes met vocht) gevormd worden, en ook ervaren vrouwen door deze ophoping mastopathie (pijnlijke gespannenheid). Tegenwoordig worden deze symptomen meestal benoemd als een fibrocystische aandoening.

Preventief werken aan fibrocystische borsten

Als je (bv. middels infraroodscreening) te weten bent gekomen of je last hebt van fibrocystische borsten dan kun je daar veel aan doen. Maar voor je gaat beginnen aan wat je er aan kunt doen is het belangrijk het lek boven water te krijgen over hoe je hier aan bent gekomen. Vaak is de oorzaak te weinig beweging in de borsten zelf. Als we een beugel-bh dragen dan beletten we een goede afvoer van afvalstoffen richting de lymfen in de oksels. Als we vervolgens een deodorant gebruiken die aluminium bevat dan stoppen we niet alleen ons natuurlijk zweten, maar wat er ook gebeurt is dat het giftige aluminium wordt opgeslagen in de lymfen in de oksels en dit zorgt voor een ophoping van afvalstoffen en verstopping van lymfen. Er zijn veel deodorants op de markt die een aluminiumzout bevatten, zoals (basisch) aluminium-chlorohydraat, -chloorhydroxide of -hydroxychloride.

Op de foto zie je een voorbeeld (rood-witte plekken in de oksel) van hoe dat eruit ziet met een thermografische camera. Bedenk dat een lymfe geen pomp heeft zoals bloed dat wel heeft. Het bloed wordt bewogen door ons hart, maar een  lymfe beweegt bij de gratie dat wij bewegen. Als we onze borsten stevig inpakken in een beugel-bh dan is er nog maar nauwelijks beweging.

Een oestrogeen dominantie kan ook de oorzaak zijn van fibrocystische borsten. Hier is online veel over te vinden, het komt er o.a. op neer dat je minder suiker, koolhydraten en/of soya moet eten.

Wat kun je doen?

Wat je kunt doen aan fibrocystische borsten is niet ingewikkeld. En dat is het leuke van preventieve zorg voor jezelf, je staat zelf aan het roer van zaken die je kunt doen.

Begin met de oorzaken weg te nemen zoals ik die hierboven heb beschreven. Vervolgens start je met droog borstelen.

Droog borstelen doe je vóórdat je gaat douchen. Beweeg de borstel door de oksel naar het borstbeen toe en maak de beweging af door tussen de borsten door naar beneden te strijken. Herhaal dit ongeveer 4 keer. Strijk ook een aantal keren langs het sleutelbeen. Op de foto zie je hoe de lymfe over de borsten loopt.

Daarna ga je onder de douche één borst met twee handen stevig masseren. Doe dat bij beide borsten. Wil je een professionele borstmassage kijk dan even op robuste.nl. Hanneke Sprenger is gespecialiseerd in het los masseren van fibrocystische borsten.

Je kunt daarnaast ook gaan supplementeren met met Jodium (uit Kelp) vitamine D3 en Selenium. Het gebruik van deze supplementen en lymfedruppels kun je het beste doen onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut of een natuurgeneeskundige.

Tot slot zijn deze thermografische borstfoto’s niet zelden de spiegel van een algeheel gezondheidsbeeld. Nadat deze beelden gemaakt zijn en het rapport wordt besproken tijdens een telefonische afspraak, is er vaak een herkenning en inzicht in de eigen gezondheidstoestand. Het is alleen nog niet duidelijk wat ‘werk aan de winkel’ betekent. Preventieve gezondheidszorg betekent pro-actief zijn ten aanzien van het bewaren van je gezondheid en klachten terug te dringen voordat ze zich als ziekte zullen manifesteren.

 

 

Januari 2020

Is er een strategie voor borstkanker preventie?

Wie is Dr. Christiane Northrup?

Christiane is arts, een obstetrie en gynaecologie -specialist, die een groot deel van haar leven gewijd heeft aan het helpen van vrouwen met hun gezondheid. Ze is ook een New York Times best auteur, ze heeft een radioshow en is een prominent spreekster over natuurlijke gezondheid. Dr. Northrup: “Toen ik zag wat er gebeurde in de gezondheidszorg voor vrouwen in mijn obstetrie zag ik een paar dingen. Het lichaam van een vrouw werd behandeld alsof er een ziekte staat te gebeuren. Zwangerschap is een ziekte. Een normale bevalling werd beschouwd als een retrospectieve diagnose. Iedereen werd behandeld alsof een ramp staat te gebeuren. Borsten worden behandeld alsof er twee pre-maligne (voorstadium kanker red.) afwijkingen zitten op je borstkas.

De hele discussie over de gezondheid van vrouwen is: Wat kan er misgaan?  In mijn medische opleiding heb ik geleerd dat het mannelijk lichaam de gouden standaard was. Ik realiseerde me dat dit onrealistisch is en vrouwen niet helpt. Ik moest een taal van de vrouwelijke gezondheid zien uit te vinden. Wij denken dat de gezondheid van vrouwen gaat om het screenen van een ziekte. Wij denken dat de gezondheid van vrouwen gaat om uitstrijkjes en mammogrammen. Maar dat is alleen maar screening.  Dat is niet een vrouw helpen met haar gezondheid. Dat is niet het voeden van de cellen met voedingsstoffen, met gedachten, of de emoties die ze nodig hebben om gezond te blijven.”

Studies: Dr. Northrup vertelt in het interview over diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat de techniek van mammografie er niet voor gezorgd heeft dat het aantal borstkanker gevallen omlaag is gegaan maar zelfs een overdiagnose heeft gegeven bij 31% van de vrouwen. Deze vrouwen (over 30 jaar zijn dat er ongeveer 1,3 miljoen, hadden een ingekapselde tumor (een zogenaamde DCIS) waar ze niet aan dood zouden gaan maar mee dood zouden gaan.

Dr. Northrup: “De onderzoekers, evenals een team van artsen die niet hebben deelgenomen aan het onderzoek, maar die de gegevens geanalyseerd hebben, zijn tot de conclusie gekomen dat vrouwen die niet regelmatig borstkanker screenings hebben gehad, waarschijnlijk in hetzelfde aantal gevallen van borstkanker zouden hebben, maar dat hun lichamen dat op één of andere manier wel gecorrigeerd zouden hebben. Ons immuunsysteem is ervoor om kanker te herkennen en te vernietigen als de omstandigheden juist zijn. De juiste omstandigheden zijn, genoeg slaap, een laag glycemisch dieet, voldoende vitamine D, en het aanpakken van wrok, woede, verdriet en verlies. Wat ik wil dat vrouwen moeten weten is dat hun borsten niet twee potentieel pre-maligne  afwijkingen zijn op de borstkas. Het probleem met onze screenings is, of het nu tomosynthese of mammogrammen zijn,  dat deze zaken vinden die nooit een probleem zouden worden. En dan loop je daar met je roze lintje. Je doet mee aan een hardloopwedstrijd, denkende dat je zou kunnen doodgaan aan borstkanker, terwijl je daar nooit aan dood gaat.”  

Thermografie Dr. Northrup: “Thermografie is een functionele test, en het kan je geen pijn en kwaad doen. Het is een non-invasief onderzoek. Ik bedoel, we weten dat als je 10 jaar lang elk jaar een mammogram laat maken je verzekerd bent van een biopsie. Dit is niet gunstig. Dat zijn geen veilige procedures. Maar een thermogram is een volledig veilige procedure. Het meet de warmte van je borsten. We weten dat bijna alle kankers beginnen als cellulaire ontsteking. Dat zorgt voor warmte. En dat is net zoiets als dat je op je duim slaat die warm en rood wordt. Een thermogram meet iets dat al gebeurt, namelijk de bloedtoevoer naar de borsten verandert. Je kunt de patronen volgen in een bepaalde periode. Als er een ontsteking is kun je beginnen om je levensstijl aan te passen. Na verloop van tijd zul je een verandering in je thermogram zien, vaak binnen drie tot zes maanden. Wat mij betreft is dat preventie. Ik zal niet zeggen: “Doe alleen thermografie.” Er is een plaats voor mammografie en tomosynthesis, die waarschijnlijk de mammografie zal vervangen.” (Digitale Borst Tomosynthesis (DBT) kan een hogere diagnostische nauwkeurigheid geven in vergelijking met conventionele mammografie. In DBT, zoals bij mammografie wordt compressie (platdrukken) gebruikt om de beeldkwaliteit te verbeteren en de stralingsdosis te verminderen. red.) “Een goede arts-thermograaf ziet een abnormaal patroon. Als ze dat zien dan zullen ze altijd adviseren een mammogram te laten maken. Vergeet niet dat het lang duurt voordat een cel zich zo vaak heeft gedeeld dat het zichtbaar is op een mammogram. Dan kun je al te maken hebben met een echte invasieve borstkanker. Wat als we die patronen eerder konden zien in de borsten, lang voordat er sprake is van kanker? Op een mammografie, tomografie, of wat dan ook, zie je dit niet. Dat is waar ik denk dat de toekomst ligt in de borstgezondheid. Want je kunt meekijken en zien dat het er goed uitziet. Of als het er niet goed uitziet, dan kun je in actie komen. Je kunt beginnen om je vitamine D op optimaal niveau te brengen, of kelp nemen. Borstweefsel heeft Jodium nodig (zit in kelp). Dit zijn nog maar twee dingen die een vrouw kan doen om de risico’s te verlagen, er zijn er meer.”

Basis borstgezondheid

2 december 2020

Tips voor gezonde borsten

  • Eet zo min mogelijk suiker, in welke vorm dan ook.
  • Optimaliseer je vitamine D3 inname, je K2 en Jodium. (Jodium haal je uit kelp.)
  • Zorg dat je borsten geen toxines vasthouden en masseer ze elke keer dat je onder de douche staat met LIEFDE. Masseer ook je oksels, daar waar lymfe zit en het borstbeen en de sleutelbeenderen.
  • Zorg dat je je borsten ziet als een vrouwelijk deel van je zelf, raak ze met liefde aan. Borsten zijn geen aanhangsels aan onze borstkas die een voorstadium van kanker zijn. Onze borsten zijn mooi, aandoenlijk, zacht, moederlijk, prachtig om te zien en sexy. Door je borsten zo aan te raken doe je geen zelfonderzoek maar raak je gewend aan de structuur en de gevoeligheid.
  • Eet geen geroosterd vlees met zwarte randjes. Dat is Acrylamide, een carcinogene stof.
  • Eet geen soya, in bepaalde lichaamsprocessen kan dit zorgen voor celmutaties.
  • Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel, vermijd het eten van suiker, doe aan sport en
  • neem regelmatig kaneel.
  • Zorg voor een goed gewicht.
  • Neem elke dag groene groentes, in je dieet of in een groene smoothie.
  • Zorg voor een goede aanvulling van Omega 3, liefst uit krillolie.
  • Kurkuma (liefst in combinatie met olie en zwarte peper om goed op te kunnen nemen) is een
    anti-agiogenese kruid. Wat wil zeggen dat het de verkeerde bloedvaten groei rond tumoren
    tegengaat.
  • Drink geen alcohol, of liefst weinig.
  • Geef borstvoeding voor tenminste zes maanden.
  • Vermijd bh’s met ijzeren beugels.
  • Vermijd elektronische velden zo veel mogelijk. Doe bijvoorbeeld de elektrische deken uit.
  • Denk ook aan een elektrisch bed , zet die ‘snachts ook uit.
  • Leg geen telefoon naast je bed en doe ’s nachts de WIFI uit.
  • Probeer de pil te vervangen voor een andere anti-conceptie.
    Doe eens onderzoek naar een pessarium. Elke vrouw die de pil gebruikt zou jaarlijks (ongeacht de leeftijd!!!) haar borsten moeten laten screenen met thermografie. Borstgezondheid begint als je borsten volgroeid zijn.  Rond je 23ste jaar zou je kunnen beginnen met het laten maken van een thermogram. Laat het idee los dat je je pas hoeft te laten onderzoeken na je 50ste jaar, de leeftijd waarop je opgeroepen wordt. Dat is niet preventief maar zoeken naar tumoren. Thermografie is preventief kijken naar de borstgezondheid.
Gast blog Be-Slank en Niche4Health

We hebben een aantal gast-blogs voor je die mogelijk interessant kunnen zijn:

Lichaamsbeweging is gezond voor jong en oud

Hoewel er vaak te weinig tijd voor vrij wordt gemaakt, is voldoende lichaamsbeweging een vereiste om je lichaam in goede conditie te houden. Niet alleen op het vlak van uithoudingsvermogen, maar ook om je mentale weerbaarheid te verhogen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een solide basis voor een algemeen gevoel van welbehagen en tevredenheid. En dat geldt voor jong en oud!

Jong geleerd… Zelfs in de kleuterscholen wordt al ruimschoots aandacht besteed aan de lichaamsbeweging. Kleine kinderen zitten nog volop in de ontwikkeling van hun lichaam en hun brein. Ze hebben behoefte aan frisse lucht en voldoende lichaamsbeweging. Tijdens de turnlessen wordt er door gediplomeerde turnleerkrachten gewerkt aan een verantwoorde ontwikkeling van het lichaam van de kinderen. In de eerste jaren zal de focus liggen op spelen, daarna komt er meer structuur in de lessen waarbij jonge adolescenten andere toepassingen van lichaamsbeweging leren ontdekken. Zonder meer geldt dat er bij ieder kind voldoende aandacht moet zijn voor de persoonlijke ontwikkeling en de individuele mogelijkheden.

Leestip: https://be-slank.nl/blog/2020/09/02/alizonne-dieet/

Eigen verantwoordelijkheid Bij de start van de fase na de studietijd komt de verantwoordelijkheid voor voldoende lichaamsbeweging bij onszelf te liggen. Het leven neemt een nieuwe wending. Je gaat werken en misschien wel trouwen. Je krijgt kinderen en je loopt verloren in de vele sociale verplichtingen die de huidige maatschappij met zich meebrengt. Het laatste dat er wellicht in je hoofd omgaat, is de fysieke ondersteuning die je lichaam nodig heeft om de mentale druk te kunnen dragen. Toch is dit net de meest belangrijke fase in je leven om te zorgen voor een gezond, fit en uitgebalanceerd lichamelijk gestel. Sporten vraagt om een inspanning, maar biedt je tegelijk ook de nodige energie om de rest van je dag op succesvolle wijze in te vullen. Je hoeft heus niet vijf keer per week naar de fitness te gaan om je lichaam in goede conditie te houden.Wandelen, zwemmen of fietsen zijn ook ideale manieren om je lichaam niet te laten vastroesten.

Uitgelicht: https://be-slank.nl/blog/2020/08/12/yoghurt-dieet/

… is oud gedaan Hoewel een sportief leven geen garantie biedt op een lang en gezond bestaan, kan het wel degelijk een stevige basis bieden voor de ouderdomsfase. Het is makkelijker om in beweging te blijven als je dat al heel je leven hebt gedaan. Je lichaam heeft er nu net zo veel behoefte aan als in de eerdere fases van je leven. En dat je door je sportieve activiteiten ook nog wellicht wat meer sociale contacten onderhoudt, is een leuke bijkomstigheid.

Gast blog Be-Slank en Niche4Health

We hebben een aantal gast-blogs voor je die mogelijk interessant kunnen zijn.

Collageen is een supereiwit en essentieel voor het menselijk lichaam

Iedereen is wel bekend met eiwitten en het feit dat sommige eiwitten zeer goed zijn voor het lichaam. Het menselijk lichaam is voor een deel ook zelfvoorzienend en maakt zelf ook bepaalde type eiwitten aan. Een van de belangrijkste eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt, is collageen. Wat is collageen precies? Collageen is zeer belangrijk voor onder andere bindweefsel in de boten, maar ook voor de bloedvaten, het hart en de huid. Het is dan ook belangrijk dat je erop toeziet dat je genoeg collageen binnenkrijgt. Helaas is het lichaam niet het hele leven lang zelfvoorzienend op dit gebied.

 

Na het 25e levensjaar begint de afbraak en zelfvoorziening van collageen in ons lichaam

Tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar oud, is het lichaam volledig zelfvoorzienend met betrekking tot de productie van collageen. Na deze leeftijd neemt de productie van dit supereiwit gemiddeld met 1% per levensjaar af. Dit is niet onoverkomelijk, maar het is wel goed om hier op te letten en ervoor te zorgen dat je na je 25e levensjaar genoeg collageen binnenkrijgt. Collageen is bijvoorbeeld zeer belangrijk voor het behouden van een stevige, maar ook elastische huid en kan rimpelvorming deels voorkomen en uitstellen. Hoe snel je collageen afbreekt verschilt per persoon en is ook deels genetisch bepaald. Door hier extra aandacht aan te besteden kun je verschillende ouderdomskwalen, zoals pijnlijke gewrichten verminderen en je lichaam in een betere conditie houden.

Hoe voed je de collageenbehoefte van het lichaam

Om de collageen afbraak tegen te gaan en zoveel mogelijk te compenseren zijn er verschillende dingen die je kan doen. Om te beginnen, is het goed om bewust te worden van de collageen toevoer die je via voeding binnen kan krijgen en daar waar nodig je eetgewoontes aan te passen. Collageen zit onder andere in beenderen van dieren, dus krijg je binnen via bijvoorbeeld het eten van vlees en bouillon. Er bestaat ook plantaardig collageen, wat voorkomt in peulvruchten en linzen, maar ook in bladgroentes en oliën. Collageen dat via voeding wordt opgenomen door het lichaam heeft vaak een wat langere verwerkingstijd nodig en helpt wel, maar is niet zo efficiënt als andere manieren. De meest efficiënte manier om de collageen behoefte aan te vullen, is middels supplementen, die je bijvoorbeeld in poedervorm door het eten kan doen of in capsule of pil vormen kan slikken. Hoeveel collageen per dag? Een schepje van 10 gram per dag is al afdoende. Idealiter iedere dag. Maar vergeet niet vijf dagen ‘rust’ te nemen per maand. Wanneer je continu collageen inneemt als supplement kan je lichaam hier gewend aan raken, en neem te lichaamseigen productie af, wat je natuurlijk niet wilt.